– Gudskjelov er det snart mandag!

Skrevet av: Produsert av DNX Studio. | Publisert: 12/11/2018 | Kategori: Annet rundt bedriftsliv, Bedriftsliv

SR Group scorer uvanlig høyt på trivsel-målinger. De ansatte har klare meninger om hva ledelsen gjør riktig.

Det er fredag. Den beste dagen i arbeidsuken, mener noen. Cecilie Otterøen er på kontoret i Stavanger for å snakke om pensjonsordningen sammen med en av sjefene i bedriften, Roy Kristensen.

– Hver fredag går jeg inn på kontoret til Roy og sier: Thank God it´s Friday! sier Cecilie og ler.

– Da svarer jeg alltid: Gudskjelov er det snart mandag! parerer Roy kjapt.

Omdiskutert gode

På spørsmålet «Er du stolt over å jobbe i bedriften din?» scorer SR Group 5,4 på en skala fra 1 til 6. Den samme scoren er 5,3 på spørsmålet «Ønsker du å fortsette å arbeide i bedriften?»

– Vi har relativt lav turnover. Bare i år er det fire ansatte som får gullklokke, utdyper Roy.

– Vi prøver å ha et bevisst forhold til pensjonssparing, og ønsker at de ansatte skal få mest mulig ut av den, sier Roy Kristensen. Foto: Elisabeth Tønnessen

Roy er assisterende CEO og IT & Procurement manager i selskapet, og er blant dem som har forhandlet frem ordninger for de ansatte fra ledelsens side. I 2013 foreslo ledelsen å øke pensjonssparingen for de ansatte til syv prosent, fremfor å gi lønnsøkning. Den lovpålagte pensjonssparingen ligger på to prosent.

Det skjedde ikke uten diskusjon, men forslaget ble til slutt godkjent av de ansatte. Kristensen mener mer kunnskap og høyere bevissthet om hva den høye pensjonssparingen faktisk innebærer for den enkeltes økonomi var grunnen til at de ansatte til slutt ble fornøyd.

Mer kunnskap

Ordningen innebærer også sparing fra første krone, mens pensjonssparing for ansatte først er lovpålagt etter 1G.

– Noen steder jeg har jobbet tidligere trodde jeg at jeg hadde god pensjonssparing, men har senere funnet ut at den ikke var så god likevel, sier Cecilie.

– Det har vært noen vekkere underveis, sier Cecilie Otterøen i SR Group. Foto: Elisabeth Tønnessen

Cecilie begynte i SR Group for halvannet år siden, og var selv lite bevisst på pensjonssparing før hun kom hit. Hun mener aktiv informasjon fra både ledelse, bank og tillitsvalgte har gjort at hun nå selv forstår bedre hva pensjonssparingen innebærer for hennes personlige økonomi.

– Her har vi fått mer servert og blitt bedre informert, dermed har jeg blitt mer bevisst på det. Nå har jeg til og med gått inn og sjekket kontoen selv, det har jeg ikke gjort før.

Involvering av ansatte

Bente Øvstebø Hope er senior pensjonsrådgiver i SpareBank 1 SR-Bank, og er den som har holdt møter for de ansatte i SR Group.

– Enkelte bedrifter ser ikke behovet for å ha ansatt-møter, men her har vi blitt tatt imot med åpne armer. Mange synes pensjon er vanskelig å sette seg inn i, men vi prøver å snakke enkelt slik at det blir forståelig for alle.

– God pensjonsordning er ansattgode nummer én, sier Bente Øvstebø Hope. Foto: Elisabeth Tønnessen

Hope mener god pensjonssparing er ansattgode nummer én, i tillegg til at det er viktig å ha gode forsikringer. Hun synes det er positivt at ledelsen har valgt en høy aksjeandel for sparingen. Aksjesparing har noe høyere risiko, men historisk sett har det vist seg å gi bedre avkastning på sikt.

Hope understreker at dette er spesielt gunstig for unge lønnstakere som har mange år igjen til pensjonsalder, men det er også viktig å redusere risikoen når man nærmer seg pensjonsalder. Ved 50-årsalderen bør de fleste oppsøke en rådgiver for å gå igjennom sin totale pensjonssparing. Samtidig er det viktig at den enkelte skal få bestemme risikoen selv.

– Her har vi også hatt individuelle rådgivningsmøter for de ansatte som ønsker det. Da hjelper vi dem med å få en oversikt over økonomien, og hvordan pensjonen deres vil bli.

Bånn gass

– Det viser at bedriften vil strekke seg det lille ekstra for å holde på dem de allerede har, og for å rekruttere nye, sier Tommy Brattskar, hovedtillitsvalgt i SR Group. Foto: Elisabeth Tønnessen


Tommy Brattskar er sjåfør og hovedtillitsvalgt i selskapet. Han er godt fornøyd med pensjonssparingen bedriften har lagt opp til, og informasjonen de ansatte har fått fra ledelse og bank.

– Jeg tenker at de 500 kronene jeg sparer i måneden bruker jeg på vas uansett. Jeg merker ikke noe til dem nå, men når jeg går av med pensjon, så blir det bra. Vi drømmer jo om en leilighet der nede.

– Hvor er der nede?

– I syden. Det er jo en drøm å kunne dra dit noen måneder om vinteren når vi blir gamle.

Han ser også at det å ha 100 prosent av pensjonssparingen i aksjer gir gode resultater, og ser ingen grunn til å endre på det.

Les også: Therese Johaug: Det er særlig én ting du må fokusere på for å lykkes

– Jeg drømmer jo om å kunne tilbringe noen måneder i syden om vinteren når jeg blir pensjonist, sier Tommy Brattskar. Foto: Elisabeth Tønnessen


– Vi snakker en del om det hjemme, og jeg er inne og sjekker av og til. Jeg ser jo at jeg har ganske mye bedre sparing enn kona.

– Du kunne ikke heller tenke deg litt mer i lønn istedenfor?

Forsikringer til ansatte
  • Gode forsikringsordninger kan bidra til en mer attraktiv arbeidsplass.
  • Yrkesskadeforsikring er lovpålagt
  • Valgfrie forsikringer: behandlingsforsikring, reiseforsikring, ulykkesforsikring, gruppelivsforsikring
  • Ulike forsikringspakker kan settes sammen etter ønske og behov

 

 

– Ja takk, begge deler! Haha! Men nei, egentlig ikke. Jeg tror jeg hadde valgt denne pensjonen. Det året den kom istedenfor lønnsøkning rynket vi litt på nesen, men etter å ha fått vite litt mer, så ser jeg at dette har bedre avkastning.

Cecilie ønsker også å fortsette å spare 100% i aksjer.

– Jeg kjører bånn gass! Jeg vil jo ha mer penger når jeg blir eldre, og jeg stoler på at det går helt fint.

Gründerbedrift

– Hva er det som gjør at dere har så godt arbeidsmiljø her?

– Det er jo en gründerbedrift, og de har alltid lagt vekt på at det skal være litt sånn «high five» og god stemning. Så det sitter nok litt i veggene, svarer Roy, og legger til:

– Jeg har vært her i snart ti år og stortrives. Kan ikke ha det bedre. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag

Heldigvis er det snart mandag.

 

Lær mer om ansatteforsikringer her! 

 

Banner med bilde av en lyspære og tekst som sier: Sparebank ! er stolt partner til Gasellekonferansene