8 sikkerhetstips til småbarnsfamilien

Publisert: 16/03/2017 | Kategori: Barneforsikring, Privatliv

Med noen enkle grep kan du gi barnet ditt en trygg hverdag.

1. Husk refleks

På mørke ettermiddager, kvelder og morgener er det selvfølgelig viktig at barna synes godt i trafikken. Sørg for å ha refleks festet på alle jakker og gjerne også bukser og sko.

2. Rydd unna

Små barn forstår ikke konsekvenser på samme måte som voksne, og derfor er det viktig at man sørger for at rengjøringsmidler, medisiner, røyk og snus er utilgjengelig for barn.

3. Uskadeliggjør møblene

Store møbler som bokhyller bør festes godt i veggene, slik at de ikke velter hvis barna finner på å klatre på dem.

Det er også smart å polstre spisse kanter og hjørner på for eksempel stuebord.

4. Gjør hjelmbruk til en selvfølge

Enten det gjelder sykkel, sparkesykkel, slalåm, snowboard – hjelm er alltid lurt i fartsfylte aktiviteter hvor det er risiko for at barnet kan falle og slå seg. Husk at barnet ser opp til voksne, og at du derfor bør gå foran som et godt eksempel.

Husk for øvrig at barn bør være 10-12år før de sykler alene, fordi syns- og hørselssansen ikke er ferdig utviklet. Mange skoler har krav til «sykkel-lappen», og det er en god grunn til det.

5. Vær forberedt

Ta gjerne med et lite førstehjelpsskrin når familien er på overnattingsturer. Termometer og febernedsettende bør være noe av standardutstyret i et slikt skrin.

6. Ha sikkerhetsutstyret i orden

Ved en eventuell brann er det viktig at alle blir varslet så tidlig som mulig. Det viser seg at barn ofte ikke reagerer på røykvarsleren som piper i korridor utenfor barnerommet. Plasser derfor en av de seriekoplede varslerne i boligen inne i barnerommet.

7. Ha brannøvelser

Det du har øvd på, kan du. For å sikre at alle kommer seg ut av boligen ved branntilløp er det avgjørende at også ungene vet hvor de skal gå for å komme seg ut på en trygg måte, og hvor familiens samlingssted er når de har kommet seg ut.

8. Sørg for gode rømningsveier

Ved rømningsøvelser vil det også være enkelt å se hvilke hindringer som finnes for en sikker rømning hvis det blir behov for det slik at disse hindringene kan fjernes. Rømningsvei som er fullpakket med barnevogner vil ikke fungere godt når lyset har gått og man skal komme seg raskt ut.