Slik pakker du bagasje i bilen

Skrevet av: Heidi F. Enger Otone | Publisert: 07/03/2017 | Kategori: Bilforsikring, Privatliv

Du tenker kanskje ikke så nøye over hvordan du stabler bagasjen så lenge du får med alt. Men hvordan du pakker bagasje i bilen din kan utgjøre en stor forskjell ved et eventuelt uhell på veien – det kan faktisk bety liv eller død.

Jeg skal jo ikke så langt, dessuten kan jeg kjøre forsiktig, er det mange som overbeviser seg selv om før de kjører av gårde. Og det går jo som regel bra. Men hvis det er noe som kjennetegner ulykker, så er det at de er uforutsigbare. Du vet aldri når de inntreffer.

Løse gjenstander kan gi fatale konsekvenser

Visste du for eksempel at en termos på 1,5 kilo veier hele 45 kilo ved en kollisjon i 50 km/t. Da kan du jo forestille deg hvor tung en løs hund i baksetet blir hvis uhellet skulle være ute. Øker farten, øker også ”vekten” på gjenstandene. Mange ulykker får derfor et langt mer tragisk utfall enn nødvendig.

Men en fullastet bil trenger ikke å være en trussel mot tryggheten, det gjelder bare å bruke sunn fornuft og følge noen enkle forhåndsregler.

Tung last nederst i midten

Tunge gjenstander, som for eksempel en fullstappet koffert, bør plasseres nederst i midten og så lang fram som mulig i bagasjerommet. Pakker du tunge ting på den ene siden i bagasjerommet, øker sjansen for å velte i en eventuell ulykke. Dessuten blir kjøregenskapene betydelig dårligere hvis vekten ikke er jevnt fordelt.

Unngå løse gjenstander

Fulle bæreposer bør helst plasseres på gulvet, og aller helst framme i kupéen. Har du løse gjenstander bak, så dekk de til med et sikkerhetsnett eller rullgardinen for bagasjerom hvis du har det. Dekk alltid til kurver eller kasser med løse gjenstander med noe mykt. Du kan også med fordel bruke bagasjestropper eller tau.

Sjekk bilens instruksjonsbok

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene i bilens instruksjonsbok for maksimal tillatt last, eventuelle festeanordninger og ikke minst korrekt lufttrykk i dekkene. Har du for lite luft i dekkene når bilen er fullastet, er sjansen for at du mister veigrepet mye større.

Ikke pakk helt til taket

Husk at du alltid bør ha fri sikt bakover for å få oversikt over hva som skjer bak bilen. Pakk derfor heller i bredden enn i høyden.

Hund i bil

Det er også viktig å sikre hunder eller andre kjæledyr før bilturen. Den optimale plasseringen av en hund i bil er i eget bur i bagasjerommet. Husk at et enkelt sammenleggbart bur kan kollapse ved en eventuell kollisjon og ta livet av dyret. Det kan derfor lønne seg å velge et tyngre og mer solid bur. Hvis hunden skal være i baksetet, må den festes med egen sele som kan kobles til sikkerhetsselene

 

Sjekk pris på bilforsikring !