Smart bilforsikring – Dette deler du med forsikringsselskapet

Skrevet av: Heidi F. Enger Otone | Publisert: 01/09/2017 | Kategori: Bilforsikring, Privatliv

Du har kanskje fått med deg at forsikringsselskapene har begynt å tilby forsikringer som tilpasses individuell atferd, også kalt smartforsikringer. Dette tilbys i bytte mot at du som kunde er villig til å dele informasjon med selskapet.

Men hva er det egentlig du deler, og hvordan blir det brukt?

Smart bilforsikring

SpareBank 1 var en av de første tilbyderne av smartforsikring da de lanserte «Smart bilforsikring». Bilforsikringen gir deg fordeler, blant annet i form av redusert pris dersom bilen kjøres med flyt og bidrar til å redusere risiko for skader i trafikken, og justert pris etter faktisk kjørelengde. Med en smartplugg koblet i bilen, som kommuniserer med appen SPINN, innhentes data om hvordan bilen kjøres.

Se video om hvordan smart bilforsikring virker

Å kjøre med flyt tilsier at du kjører med mindre:

  • brå bremsing
  • rask akselerasjon
  • hard svingning

Les om Smart bilforsikring

Kan ikke overvåke hvor du er

I en undersøkelse Respons Analyse foretok for SpareBank 1, gikk det frem at hele 7 av 10 nordmenn er bekymret for å oppgi persondata til bedrifter og organisasjoner. Ifølge samme undersøkelse er folk bekymret for at dataene skal komme på avveie eller bli brukt mot dem.

Marius Engh Pellerud, personvernombud i SpareBank 1

– Med en gang vi skal registrere data, stilles det umiddelbart høye krav til personvern. Vi har hatt god dialog med Datatilsynet underveis i utviklingen av SPINN, og har fått en konsesjon som sier at dette er akseptabel innsamling av data, sier personvernombud Marius Engh Pellerud i SpareBank 1.

Enkelte smartforsikringer inkluderer GPS i løsningene sine. Det gjør ikke Smart Bilforsikring. Noe som forsterker personvernet ytterligere, påpeker Pellerud:

– Vår løsning har ikke GPS. Vi har med det valgt å ikke registrere hvor bilen befinner seg, men kun registrere data fra hvordan bilen kjører. Vi vil aldri kunne vite om du f.eks. har kjørt i 90 i en 80-sone, fordi vi faktisk ikke vet hvor du er. I tillegg vil vi aldri bruke kjøredata i et eventuelt skadeoppgjør.

Kun data om hvordan bilen kjøres

Som kunde både eier og samtykker du til at dataene blir registrert, slik at du kan utnytte fordelene i Smart bilforsikring. Alle blir informert om hvordan kjøredataene registres, brukes og slettes.

– Smart bilforsikring samler kun inn data om hvordan bilen blir kjørt. Vi kan ikke se hvem som kjører bilen. Dataene vi samler inn går på hard svingning, bremsing og akselerasjon. I tillegg samler vi inn data om hvor langt bilen kjører og hvor mange ganger man har kjørt i forskjellige hastighetsintervaller, sier Pellerud.

Sunn skepsis er bra

Alle smartforsikringer forutsetter at du er villig til å dele informasjon. Pellerud mener det er helt naturlig at enkelte er skeptiske – ja til og med sunt.

– Man trenger ikke nødvendigvis ha noe å skjule for å ikke ville dele informasjon om privatlivet sitt. Dette er en forståelig bekymring, og noe vi tar på høyeste alvor i SpareBank 1. Selv om vi forbrukere blir mer og mer vant til smart teknologi, er det bra at vi samtidig er bevisste på hva vi gir fra oss av informasjon. Dette gjør at det blir viktig for tilbyderne å begrense dataene som samles inn til et minimum. Bruk av smart teknologi krever tillitt fra kunden. Den tilliten må imøtekommes med åpenhet, slik at det ikke er tvil om hva informasjonen brukes til og hvordan den samles inn, utdyper han.

I begynnelsen av et skifte

Vi står i starten av et digitalt skifte hvor ny teknologi brukes til å fornye, forenkle og forbedre.  Forbrukere vil ikke lenger “settes i bås”, men krever i økende grad tilpassede produkter og tjenester basert på den enkeltes atferd.

Det å ta i bruk smart teknologi gjør at bedrifter kan tilpasse produktene sine ut fra data om deg og din atferd, fra ulike ting du bruker til daglig. Teknologien er noe vi allerede omgir oss med i form av blant annet smarttelefoner, smarthus, smartbiler – og nå også smartforsikring.

Finn ut mer om Smart Bilforsikring