3 praktiske tips til deg som flytter for å studere!

Publisert: 03/07/2018 | Kategori: Innbo- og reiseforsikring, Innboforsikring, Privatliv

Det å flytte for seg selv for første gang er gjerne veldig spennende. Samtidig er det noen praktiske tips som kan være greit å ta med seg inn i ny livssituasjon.

1. Melde flytting til Lånekassen

Hvis du har studielån kan 40 % av lånet omgjøres til stipend når du er ferdig med bestått utdanning. Men et av kriteriene er at du må være det Lånekassen kaller «borteboer». Det betyr rett og slett at du ikke bor sammen med foreldrene dine. Det er derfor viktig at du melder flytting til Lånekassen.

2. Forsikring

Forsikringer er en trygghet om at hvis noe uforutsett skulle skje, vil du kunne få igjen penger for å erstatte tap eller skade. Det finnes mange forskjellige forsikringer, men det er særlig én som anbefales når du flytter for deg selv.

– Innboforsikring er viktig! Det er en basisforsikring som alle bør ha og dekker blant annet alle tingene du har i leiligheten eller på hybelen din. Er du folkeregistret på samme adresse som foreldrene dine burde du sjekke med de om innboforsikringen deres også gjelder for deg. I veldig mange tilfeller gjør den det. Men har du ny adresse i folkeregisteret dekkes du ikke, sier Lars Marthinsen som er produktsjef for ting og eiendom i SpareBank 1.

Man tenker gjerne ikke på hva tingene sine er verdt, men hvis du begynner å regne på verdien av for eksempel sykkel, sportsutstyr, tv, pc, smykker, klær og telefon kan det bli ganske mye mer enn du tror.

Marthinsen anbefaler også å sjekke om forsikringsselskapet ditt kan tilby smarte pakkeløsninger for unge.

– I SpareBank 1 har vi et konsept som heter UNG, som inkluderer innbo- og reiseforsikring i samme pakke. Dette kan kjøpes av alle mellom 18 og 28 år og sikrer tingene dine både hjemme og på reise. Reiseforsikringen gjelder fra du går ut døren, så den gjelder like mye til og fra skolen og ute på byen som på ferie. I tillegg til at tingene dine er dekket, er man da også forsikret mot skader og sykdom når man er ute og reiser, sier Marthinsen.

Hvis leiligheten din blir så skadet, av for eksempel brann eller vannlekkasje, at du ikke kan bo der etterpå, dekkes alt over dine vanlige boutgifter. Det gjelder både om du må leie noe midlertidig, eller om du må bo på hotell for en kortere periode.

– En annen veldig god grunn til å ha innboforsikringen, er at den inkluderer rettshjelp som for eksempel kan brukes hvis man skulle komme i en rettslig tvist med utleier, legger Marthinsen til.

Sjekk pris på innboforsikring og hva den dekker her

3. Budsjett

Mest sannsynlig dukker det opp mange kostnader du ikke har måttet forholdt deg til før

Magne Gundersens råd til foreldre som har barn som flytter ut for å studere

Selv om du nå forlater redet og blir mer selvstendig, er det fortsatt noe det kan være lurt å få hjelp til hjemmefra. For det kan være vanskelig å ikke gå på en smell når det første store beløpet fra Lånekassa ruller inn på konto.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener det er lurt å holde igjen mest mulig av det første store beløpet og sette opp et budsjett.

– Mest sannsynlig dukker det opp mange kostnader du ikke har måttet forholdt deg til før. Plutselig får du utgifter til vaskemidler, strøm, mobil, bredbånd, mat, forsikringer, månedskort og så videre. Det blir mer oversiktlig og lettere å spare hvis du setter opp et budsjett. Og om du har satt av litt du kan spe på med utover semesteret, sier han.