Har du barn som skal flytte ut? Dette er forbrukerøkonomens råd

Skrevet av: Heidi F. Enger Otone | Publisert: 03/07/2018 | Kategori: Innbo- og reiseforsikring, Innboforsikring, Privatliv

Man lærer av sine feil sies det, men det er noen feller man likevel kan klare å unngå – med litt hjelp hjemmefra. Dette er forbrukerøkonom Magne Gundersens råd.

Forklar hvordan studielånet fungerer

Noen har hatt studielån før de begynner på høyskoleutdannelsen, mens for mange er dette nytt. Uansett kan det være lurt med en liten gjennomgang før første store summen ruller inn på konto.

– Ved starten av hvert semester får man utbetalt et ekstra stort beløp. Hvis alt brukes opp den første måneden, må man klare seg med et mye lavere beløp resten av semesteret. Et godt råd du kan gi barna dine er å holde av mest mulig og fordele pengene utover semesteret, sier Gundersen.

Sette opp enkelt budsjett sammen

Mange som flytter hjemmefra har ikke nødvendigvis full oversikt over hva alt koster, som for eksempel utgifter til vaskemidler, strøm, mobil, bredbånd, mat, månedskort og så videre.

– Ved å sette opp et budsjett sammen med barnet ditt, kan du vise utgiftsposter som barnet ditt kanskje ikke hadde tenkt på, og hvor mye det er nødvendig å sette av. Med et budsjett får man god oversikt over de ulike utgiftene og regningene som kommer i løpet av en måned og et studieår.

Oppfordre til deltidsjobb

Man kan nok klare seg på bare studielån, i alle fall om man er flink til å holde seg til budsjettet. Men skal man ha litt til overs eller ønsker å spare noe i tillegg kan det lønne seg med en deltidsjobb ved siden av studiene.

Det er dessuten ikke bare for pengenes skyld det kan være lurt å jobbe, påpeker forbrukerøkonomen.

– I tillegg til å få litt ekstra å rutte med, gir det nyttig jobberfaring som verdifullt å ha på CVen.

Forsikre deg om forsikringer

Hvis barnet ditt ikke melder flytting, men fortsetter å være folkeregistrert på samme adresse som deg bør du forsikre deg om at innboforsikringen du har også gjelder for barnet ditt. Ofte gjør den det.

Hvis dere ikke er folkeregistrert på samme adresse kan det lønne seg med en egen innboforsikring.

– Innboforsikring er en basisforsikring som alle bør ha. Den dekker alle tingene til barnet ditt, som kan bli borte eller skadet i forbindelse med tyveri, brann eller vannskade. Når man begynner å regne på verdien av sykkel, telefon, pc, klær og andre eiendeler blir summen gjerne overraskende stor, sier Lars Marthinsen som er produktsjef for innbo i SpareBank 1.

Marthinsen anbefaler også å sjekke om forsikringsselskapet ditt kan tilby smarte pakkeløsninger for unge.

– I SpareBank 1 har vi et konsept som heter UNG, som inkluderer innbo- og reiseforsikring i samme pakke. Dette kan kjøpes av alle mellom 18 og 28 år og sikrer tingene dine både hjemme og på reise. Reiseforsikringen gjelder fra du går ut døren, så den gjelder like mye til og fra skolen og ute på byen som på ferie. I tillegg til at tingene dine er dekket, er man da også forsikret mot skader og sykdom når man er ute og reiser, sier Marthinsen.