5 ting å huske før du kjøper bolig

Publisert: 21/03/2018 | Kategori: Livsforsikring, Privatliv

Det er ikke bare beliggenhet og balkong som teller.

Noen er mest opptatt av område når de skal kjøpe bolig, mens andre vil ha mest plass for pengene. Det de fleste har til felles, er at de glemmer momentene som kan øke de totale kostnadene.

5 ting du må huske:

1. Husleie

Kalles også for felleskostnader, og er et fast beløp som skal betales hver måned. Det dekker som regel husforsikring, strøm til fellesareal, snøbrøyting, gressplenklipping og lignende. I noen tilfeller inkluderer det også bredbånd og TV. Sjekk nøye hva husleien inkluderer.

2. Flyttekostnader

Dugnadshjelp fra gode venner er vel og bra, men de fleste trenger en flyttebil og profesjonell løftehjelp på et tidspunkt i flyttingen. Prisene varierer mye, avhengig av hvor langt du skal flytte og hvor mye som skal flyttes. Ikke bit på det første og beste, men ring rundt for å finne en god deal. Du kan også legge ut jobben på anbud.

3. Livsforsikring

Har du investert millionbeløp i drømmeboligen, bør du også legge til en livsforsikring. Hvorfor? Har du tatt opp huslånet med partneren din, og basert lånesummen på to inntekter, er dere sårbare hvis den ene faller fra. Da må den som sitter igjen håndtere lånet alene. Med en livsforsikring, får den som blir igjen en erstatningssum som kan brukes til å nedbetale hele eller deler av lånet. I praksis betyr det at han eller hun kan bli boende i huset, noe som er spesielt gunstig dersom dere har barn.

4. Snørydding

Som nevnt ovenfor, så inkluderes snømåking i felleskostnadene når det er snakk om et borettslag. Har du bolig i en privat vei, vil du måtte betale for snømåkingen selv.

5. Planlagt rehabilitering

Finn ut om rør, vinduer, balkonger eller elektrisk anlegg skal skiftes ut. Kanskje skal fasaden rehabiliteres? Dette kan få stor betydning for husleie og fellesgjeld.