Ekstra trygghet for småbarnsfamilien

Publisert: 26/10/2016 | Kategori: Livsforsikring, Privatliv

Livsforsikring er ekstra viktig i en sårbar periode.

– I småbarnsårene føles det gjerne som om alle utgiftene kommer samtidig, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Han ramser opp barnehage, SFO, oppgradering til stasjonsvogn, fritidsaktiviteter og kjøp av større bolig, og forteller at småbarnsforeldrene gjerne låner seg godt opp.

Sårbar økonomi

– Det er den fasen i livet hvor økonomien er mest presset, men så bestemmer man seg for å stå i det. Nettopp fordi man er ung og fryktløs, og vet det blir bedre når karrieren tar av og barna blir større, sier Gundersen.

– Men hva hvis det ikke blir bedre? Hva hvis den ene faller fra, og den andre blir sittende igjen med alt ansvaret? Da angrer du bittert på at dere ikke la en livsforsikring inn i regnestykket, fortsetter han.

Lives snus opp ned

Blir du alene i småbarnsperioden, befinner du deg i en alvorlig økonomisk situasjon med enorme ringvirkninger.

Ikke nok med at du skal takle sorgen over ha mistet kjæresten og at barna har mistet en mamma eller pappa, men plutselig tar fremtiden en helt annen form. Alt det praktiske i livet snus opp ned, og mange tunge valg må tas. Å flytte til en mindre bolig medfører kanskje et skolebytte for barna, og livskvaliteten vil også preges av hvis en lønning forsvinner.

Det er nemlig ikke sånn at utgiftene reduseres så mye selv om en av dere faller fra. Undersøkelser viser at de bare reduseres med tjue prosent, ettersom de løpende utgiftene familien har til huslån, billån, barnehage og så videre ikke forsvinner.

Et tankekors

– Det er et viktig moment å tenke på at absolutt alle har bilforsikring, men når det gjelder å sikre den økonomiske fremtiden til de vi er glad i er det mange som gambler, sier forbrukerøkonomen.

Med en livsforsikring vil den som blir sittende igjen få utbetalt en engangssum som kan brukes til å betale ned hele eller deler av boliglånet. Størrelsen på summen avgjør dere selv når dere tegner forsikringen. Det betyr at du kan bli boende i samme bolig, og at livet i størst mulig grad kan fortsette i samme rammer som før.

I småbarnsperioden er det fort gjort å tenke "å nei, ikke én utgift til", men tar dere høyde for at det verste kan skje, så sikrer dere hverandres og barnas fremtid, sier Gundersen.