Hva skjer hvis den som tjener mest dør?

Publisert: 26/05/2018 | Kategori: Livsforsikring, Privatliv

Slik kan du sikre privatøkonomien ved dødsfall.

Det er ofte slik at det er stor forskjell på hva foreldre tjener. Det kan ha vært en felles beslutning om at én hiver seg på karrierekarusellen, mens den andre prioriterer å være mer tilstede for barna. I slike tilfeller vil konsekvensene være enorme hvis hovedforsørgeren faller fra.

Like store utgifter

Det er nemlig ikke bare én månedsinntekt eller én årsinntekt som blir borte. Inntekten som kjæresten bragte hjem er borte for alltid.

-Utfordringen kan bli enorm for den som sitter igjen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Han forklarer at utgiftene i stor grad er de samme, bortsett fra mat- og klesbudsjettet. Alle andre regninger tikker inn som før, inkludert huslån og billån:

-For å si det enkelt, vil behovet for en erstatning øke i takt med gapet mellom inntektene, forklarer Gundersen.

Livet slik du kjenner det

Har man derimot tatt høyde for at det utenkelige kunne skje, så trenger ikke det livet man kjenner å ende i et økonomisk havari.

En livsforsikring vil sørge for at den som blir sittende igjen kan nedbetale hele eller deler av lånet. I praksis betyr det at den kan bli boende i familiehjemmet der dere har skapt minner sammen. Barna slipper å bytte skole, og livet kan, så langt det lar seg gjøre, fortsette i samme rammer som før. Dét er en lettelse når tilværelsen kollapser.

Risikosport

Forbrukerøkonomen understreker at man bør være åpen om behovet for livsforsikring når man kjøper bolig sammen, slik at forholdene er mest mulig ryddige dersom noe skulle skje.

-Det kan selvsagt være vanskelig å snakke om, men dersom man forsørger en hel familie er det risikosport basere hele tilværelsen på én inntekt, sier Gundersen.

Ingen vet hva morgendagen bringer, men vi kan forsikre oss mot de katastrofale konsekvensene dersom det verste skulle skje. Slik kan man forhindre at én blir sittende igjen alene med uhåndterbare utgifter.

Les mer og se hva en livsforsikring vil koste deg