Slik fordeles arven

Publisert: 02/08/2018 | Kategori: Livsforsikring, Privatliv

Mine, dine og våre barn: Hvem får utbetalingen hvis du dør?

En livsforsikring er noe du kjøper for å sikre familiens økonomiske trygghet dersom du skulle falle bort. Det betyr i praksis at når engangssummen skal utbetales, så er ikke du til stede for å bestemme hvem som skal få den. Derfor gjelder det å tenke gjennom dette på forhånd, akkurat som med all annen arv.

Komplekse familieforhold

A4-eksempelet er hvis du er gift, har barn med den du er gift med, aldri har vært gift tidligere, og ikke har bonusbarn.

Tilhører du denne kategorien, så vil erstatningssummen automatisk tilfalle ektefellen din.

I dagens samfunn begynner A4-mønsteret riktignok å representere mindretallet. Stadig flere er samboere og mange lever i komplekse konstellasjoner med mine, dine og våre barn.

Ikke nok med tanken

Er du i gruppen som faller utenfor A4-eksempelet bør du tenke gjennom hvem som skal få engangssummen utbetalt. Og det holder ikke å tenke tanken, du må også gi banken der du har forsikringsavtalen din beskjed.

 

Spesifiser hvem pengene skal gå til

Spesielt viktig er det å spesifisere hvem pengene skal gå til dersom dere ikke er gift. Samboere har fortsatt dårligere rettigheter enn gifte, og du risikerer at utbetalingen tilfaller barna (som du kanskje har med en ekskjæreste), dersom du ikke spesifiserer hvem som skal begunstiges.

Har du en livsforsikring, må du også sørge for at den tilfaller den du vil at den skal hjelpe. Husk også at en livsforsikring følger deg helt til du sier den opp. Det betyr at hvis livssituasjonen din endres, må du huske å oppdatere forsikringen.

Les mer og regn ut pris på livsforsikring her!