Ofre den daglige kaffen og bli millionær!

Publisert: 21/03/2018 | Kategori: Pensjon, Privatliv

Dropper du kjøpekaffen og setter av ca. 33 kroner dagen fra du er 20 til du er 30 år, kan du bli dobbeltmillionær når du blir pensjonist.

Begynner du sparingen allerede som 20-åring trenger du kun å spare i 10 år for å ende opp med et beløp på over 2 millioner kroner.

– Begynner du derimot sparingen først som 30-åring, må du spare det samme beløpet helt til du fyller 65 år for å i det hele tatt nærme deg samme sum, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Regnestykket forutsetter sparing i aksjefond med en årlig avkastning på 7,5 prosent.

Flere unge sparer til pensjon

Flere og flere unge ser viktigheten av å spare til pensjon. Kanskje ikke så rart siden det har vært et stort fokusområde siden pensjonsreformen  i 2011. Og pensjonen fra folketrygden vil nok heller minske enn øke i fremtiden, spår Magne Gundersen.

– Det du får av folketrygden er rett og slett til brød og smør. Dette er et sikkerhetsnett som sikrer at du har en inntekt etter du slutter å jobbe. Skal du derimot ha til pålegg på brødskiva må du også ha tjenestepensjon, den pensjonssparingen arbeidsgiveren din setter av til deg, sier han.

Men selv med tjenestepensjon risikerer du å få utbetalt betydelig mindre i måneden enn det du har vært vant til å få i lønn.

– Her kommer rekene og majonesen inn i bildet. For skal du kunne unne deg litt ekstra på skiva når du blir pensjonist, blir sparingen du gjør på egenhånd helt avgjørende, sier Gundersen.

Ikke peiling på fondssparing? Fortvil ikke!
Slik kan du enkelt starte pensjonssparing i fond uten å måtte kunne andre tall enn alderen din!

Pengene vokser

Desto tidligere du begynner å spare, desto mindre sparebeløp er du nødt til å sette av. Dette er fordi pengene du setter inn når du er 20 år, får lenger tid med avkastning enn om du setter inn de samme pengene når du er 30 år.

– Dette kaller vi for renters rente-effekt. For hvert år som går vil du få både rente på de opprinnelige sparepengene du setter inn, og på rentene du har fått tidligere år. Renters rente over mange år gir kolossale utslag, sier Gundersen.

Kommer langt med litt

Statistikk viser at det faktisk er flest unge som oppretter pensjonskonto, samtidig er det også naturlig nok de som sparer minst.

– Når man er i 20-årene er det veldig mye annet å tenke på enn pensjon. Det er også andre økonomiske utgifter som er mer nærliggende, og som det også er viktig å sette av penger til, påpeker Gundersen, og fortsetter:

– Men de som klarer å finne rom til å sette av litt til pensjon allerede som 20-åring, kommer ikke til å angre. Det er alltid bedre å spare litt enn ingenting – og litt når du er ung kan bli til veldig mye når du blir eldre, avslutter han.