Breddefotballfeber

Publisert: 3. Jun 2014 | Kategori: Historier

Mange fotballklubber jobber iherdig for at fotball skal være så artig som mulig for så mange som mulig. Noen ganger ender det med verdensrekord – i antall unger samlet på cup for å spille tre mot tre.

«Bra, Aksel! No spilt du skitbra!» Det koker på Astorbanen. 1200 fotballspillende unger fra hele Midt-Norge er samlet til cup. De spiller tre mot tre – eller 3v3 – og Bente Rodahl, lagleder for Astors gutter 02, står på sidelinja og peprer laget sitt med motivasjon, skryt og gode råd. Det går fort i  svingene, banen er liten og omgitt av nett slik at ballen er i spill i alle de 7 minuttene kampen varer.

Alle får spille, alle får borti, mange får score mål og enda flere får følelsen av å bety noe for laget. Bente får følge med på klokka slik at guttene står parat på riktig bane når startsignalet for neste kamp runger ut over høytaleranlegget. De har fem kamper på agendaen i dag, og ungene er gira.

Idrettsglede

Idrettsglede kommer i alle mulige former gjennom både vennskap, mestring, opplevelser og glede. Grasrota og dugnadsånden i idrettslagene er ikke bare viktig, den er nødvendig. Det kommer SpareBank 1 SMN alltid til å heie på og støtte.

FOTBALLMAMMA

Bente har vært engasjert fotballmamma siden 2005. Hun har vært trener i flere år, og nå er hun lagleder for laget til yngstemann. 24 gutter på 11-12 år som setter sin lit til at hun har kontroll når det gjelder. – Når du først har begynt å engasjere deg i laget blir det fort sånn at du fortsetter så lenge du har noen som er med og spiller, sier hun. På et arrangement som dette er det bare morsomt. Men Bente tør ikke å tenke på hvor mye tid hun har brukt på sidelinja. På trening. På cuper. På å motivere og trøste, terpe på trekantspill og skuddteknikk.

Hovedfokuset nå er at alle skal få være like mye på banen og at det skal være en god opplevelse for alle

– Jeg fleiper med at jeg ikke har noe liv – men jeg er jo her! Jeg har valgt å følge opp ungene tett, og jeg synes at dette er et av de beste miljøene ungene kan være i. Og det er sosialt for meg også. Det er klart det er tidkrevende, men jeg angrer ikke et sekund. Jeg har spilt fotball selv, og man må jo bidra med det man kan. Hun synes det er givende å være sammen med unger og ungdommer.

– I starten var jeg trener for andre barn. Når mine unger begynte på idrettsskole og fotball var det naturlig for meg å engasjere meg der. Det er viktig å være med og skape et godt og stabilt miljø med trygge voksenpersoner som ungene kan forholde seg til. Jeg blir kjent med kompisene deres og foreldrene til kompisene deres – og de kjenner meg. Det gir en ekstra trygghet. Så kommer man til det punktet hvor man får beskjed om at man kanskje kan finne på noe annet. Da er det bra at man har en unge til, ler Bente.

FOTBALL FOR ALLE

Det lukter pølse og kaffe på banen. 150 foreldre har vært i sving for å få på plass baner og telt, kaffe og vafler, kamplister og medaljer. Ungene spiller så svetten renner. De voksne skravler, heier og kjøper enda en vaffel. Bente samler guttene i en ende av banen til oppvarming før neste kamp. Hun er tydelig. Trygg. Kjenner dem godt og vet hvordan de reagerer i ulike situasjoner.

– Hovedfokuset nå er at alle skal få være like mye på banen og at det skal være en god opplevelse for alle. Det er tanken bak denne kampformen også – at flest mulig skal spille mye og være borti ballen. Dette opplegget har blitt veldig stort på kort tid – og ungene liker det kjempegodt, forteller hun. Et annet sted på banen står Finn Ove Søfting. Han eier 3v3- konseptet og reiser rundt i Norge for å arrangere cuper i samarbeid med lokale klubber.

I dag er han ekstra fornøyd. – Vet du at det er verdensrekord, eller? I antall deltakere på 3v3- cup. Vi satte verdensrekord i fjor – og i år slår vi den! Han forteller engasjert om hvordan de får utnyttet banekapasiteten på en helt annen måte når de deler opp en stor bane i mange små. Dermed kan mange flere unger spille fotball samtidig. I tillegg får ungene en helt annen opplevelse av det å spille kamp. Det er tett og intensivt, og alle blir mye mer involvert i spillet.

– Noe av det mest fantastiske jeg kan oppleve er å se unger som kanskje aldri har scoret mål før få oppleve nettopp det. De ser seg liksom spørrende rundt, som om de tenker: Var det meg? Så dere det, eller? Det klirrer i medaljeteltet. De som er ferdige med sine kamper kan smykke seg med gull på brystet. Men cupen fortsetter i mange timer ennå – i to dager til ende. 3v3-cup engasjerer et stort antall av byens fotballklubber og de fleste stiller med mange lag. Også de aller yngste spillerne får vist hva de kan når banen er liten og spillet er tett. Her handler det om at alle skal være med så mye som mulig – og at alle skal ha det gøy.