Filmdrøm på hjul

Publisert: 3. Jun 2014 | Kategori: Historier

Hallvar Witzø etablerte Filmbussen fordi han skulle ønske den fantes da han selv var ung. Nå er han regissør på heltid med Oscar-nominasjoner og filmvisninger i Cannes, men hjertebarnet hans ruller stadig rundt på trønderske veier.

Det er dorske sommerdager i Trøndelag. Kanskje ligger den varme lufta og dirrer som et tett lokk over åker og eng. Kanskje pøser regnet ned på sjette døgnet, så selv katten holder seg innendørs. Det er skolefri og lite å finne på, verden er et annet sted. Så kommer en minibuss full av filmutstyr og glade fjes rullende langs den smale landeveien, og med ett blir hele bygda snudd på hodet.

Hallvar Witzø

Alder: 30
Fra: Leksvik
Aktuell: Filmbussens initiativtaker har nylig vært i Cannes for å vise sin siste film, Ja, vi elsker, som en del av det offisielle kortfilmprogrammet.

FILMSKAPER PÅ TO DAGER

– Jeg skulle ønske jeg hadde dette tilbudet selv da jeg var ung! Det er vel hovedgrunnen til at vi etablerte Filmbussen, sier Hallvar Witzø – filmskaperen fra Leksvik som vant student-Oscar og ble nominert i kategorien beste kortfilm for eksamensfilmen Tuba Atlantic, og som nylig ble invitert til Cannes for å vise filmen Ja, vi elsker som en del av det offisielle kortfilmprogrammet. I 2008 var han primus motor og prosjektleder for Filmbussen, som siden har rullet rundt på trønderske veier for å gi ungdom mulighet til å prøve seg som filmskapere i løpet av to intense sommerdager. – Det er fint å kunne gi barn og unge i Trøndelag muligheten til å lage kortfilm med hjelp fra profesjonelle filmskapere som veiledere underveis.

Det begynte som et lite pilotprosjekt hvor Hallvar og flere filmarbeidere leide en liten minibuss fra Rent-A-Wreck, fylte den med utstyr de fikk låne gratis fra NRK og Apple, og besøkte seks trønderske kommuner i løpet av noen hektiske uker. Prosjektet viste seg å være så vellykket at Midtnorsk Filmsenter snart gikk inn som driver. – Den første sommeren var så morsom! Vi så at ungdommene vi møtte hadde utrolig lyst til dette. Det var kanskje et savn også, det å få mulighet til å holde på med film, forteller Hallvar.

Nå er hans rolle i prosjektet blitt mye mindre. Fra å være «ansikt utad» og prosjektleder med hovedansvar for både gjennomføring og innsalg til kommunene, har han nå blitt en regissør som hentes inn for å være med nå og da. I sommer skal han blant annet bidra på filmbusscamp på Stokkøya. – Når jeg ikke har hovedansvar selv lenger er det utrolig fint å se at prosjektet går så bra og står på egne bein!

BARNDOMMENS SKATTEKISTE

Hallvar tenker ofte tilbake på sin egen barndom og ungdomstid. Det han kaller sin kreative skattekiste og inspirasjonens «prime time», og beskriver som en uendelig rekke med kreative prosjekter. Det kunne være en film om naboens nye bil med farens VHSkamera, men det kunne like gjerne være et stort legoprosjekt eller en olabil som skulle bygges. Han mener at det er disse prosjektene som danner grunnlaget for hans arbeid som filmskaper og kunstner. Det å planlegge, tenke ut, skrive, gjennomføre og så se resultater av egen innsats. Gleden i denne prosessen er noe han ser igjen hos ungdommene han jobber med på Filmbussen.

– Det er midt i sommerferien og aktivitetstilbudet er begrenset. Så kommer vi og endevender hele bygda. Ungdommene får sette i gang et prosjekt som er helt og fullt deres eget, gjennomføre det og bli stolte over resultatet. Det er så morsomt å se mestringsgleden. Det å lage en film er et stort og komplisert prosjekt. Du skal skrive manus, forberede alt, finne rekvisitter og location, filme, klippe og vise det frem for publikum. Det de opplever er akkurat det samme som det vi vanligvis gjør når vi lager film, bare i miniatyr og på to dager. Og de sitter igjen med et tydelig produkt. De får så mye igjen for innsatsen sin, og det vises på resultatet om de har jobbet hardt eller ikke. Ungdommene jobber intenst og tett, og blir godt sammensveiset på kort tid. Når vi drar fra et sted er det nesten som siste dagen på folkehøgskole, med klemming og sterke følelser.

INNBLIKK I EN HEMMELIG VERDEN

Hallvar er opptatt av at ungdommene skal få mulighet til å oppdage noe nytt i løpet av disse dagene. Få en ny opplevelse av det å lage film – og bli inspirert. – Kanskje har de laget litt film alene tidligere. Så får de jobbe sammen med noen som har holdt på med dette i mange år, men som likevel fortsatt er unge og søkende. Det synes de er morsomt. Det er ikke sånn at alle som er med på Filmbussen kommer til å fortsette med film. Men vi gir dem muligheten til å være med på noe som på den ene siden er litt sånn «bak lukkede dører», men på den andre siden er noe du kan gjøre her og nå med din egen mobiltelefon.

Det å se at de blir inspirert er hele drivkraften i prosjektet – det er verdt utrolig mye.

Så hender det at noen tenker at dette er så morsomt, det passer for meg, dette vil jeg holde på med resten av livet! Da er det en fin dag på Filmbussen. Han forteller om de ungdommene som har vært med på Filmbussen mange ganger, som nå lager sine egne filmer, vinner pitchekonkurranser og kjører på. – Det er veldig morsomt å se hvordan de blomstrer. Og jeg føler at Filmbussen har vært en viktig inspirator for dem.

Søk støtte

Gjennom Filmbussen er vi med på å gi unge, lovende talenter råd, veiledning og tilgang til utstyr slik at de kan prøve ut sine drømmer om å være filmskapere – og kanskje bli en ny Hallvar Witzø – enten de kommer fra Leksvik eller Oppdal.

 

Du kan også søke støtte for ditt lag eller forening hos SpareBank 1 SMN.

GJENGANGERE

Aksel Løseth Waade er en av disse gjengangerne som har fått flere muligheter til å dyrke en gryende filminteresse på Filmbusscamp. Han har vært med tre-fire ganger – han husker ikke helt – og han har fortsatt å holde på med film i etterkant. I 2010 vant han SpareBank 1 SMNs talentpris på Filmbussens premierefest, og nylig vant han også pitchekonkurransen under Amandus Talent, som foregår på ungdommens egen filmfestival på Lillehammer, Amandusfestivalen. – Det var besteforeldrene mine som først hørte om Filmbussen og som tipset meg om å melde meg på. Jeg syntes opplegget var så bra at jeg kom tilbake mange ganger!

Da jeg ble med første gang hadde jeg bare laget film for meg selv. Først stop motion-filmer med legofigurer og slikt, og etter hvert vanlig film. Noe av det viktigste jeg lærte var at et filmsett består av flere enn bare én person – at man har ulike funksjoner. Jeg har fått prøve litt forskjellig, og har kommet fram til at regi er det som passer best for meg.

ET VIKTIG TILBUD

Aksel er enig med Hallvar i at Filmbussen representerer noe viktig som ellers ikke finnes rundt omkring i kommunene. – Kulturskolene har ikke noe tilbud til de som holder på med film. Og det viser seg når Filmbussen kommer at det er masse filminteresserte ungdommer rundt omkring. I tillegg til økt forståelse og kunnskap om hvordan man lager film, vil Aksel trekke frem kontakter og nettverk som noe av det mest positive for hans egen del. Han har blitt kjent med andre filmskapere og har fått være med på flere profesjonelle filmproduksjoner i etterkant, blant annet Hallvar sin Tuba Atlantic. – Det har lært meg enda mer om hvordan en ordentlig film lages, og det har åpnet ei dør for å ta et steg videre inn i filmbransjen.