Klar ferdig GÅ!

Publisert: 3. Jun 2014 | Kategori: Historier

Lisa Grøtte Renå står klar på startstreken. Hun har klubben i ryggen og blikket stødig festet på framtida.

Vi heier dem frem gjennom sporet. Med nummer på brystet, roser i kinnene og lua på snei. Hvem som går først og sist over målstreken er ikke så farlig. Det viktigste er leken og gleden, mestringsfølelse og fellesskap – og trening i tussmørket en kveld i uka hvis føret er bra. Og så en dag er det plutselig annerledes. De fyker opp bakkene og gir seg aldri. De spenner på seg skiene enten det er silkeføre, sidelengs sludd eller 25 varmegrader. For et sted der ute i løypa dukket det opp en drøm.

BRATTE BAKKER

– Jeg har sett bakken opp til barndomshjemmet til Marit Bjørgen. Den var bratt den også. Lisa Grøtte Renå står i stua hjemme i Hommelvik og ser ut gjennom vinduet. Huset hun bor i ligger langt oppe i åsen med utsikt over hele tettstedet. Hun peker og forteller. Der er barneskolen som hun er ferdig med om bare noen uker. Ikke langt unna ligger ungdomsskolen hvor hun skal begynne til høsten. Og så er det den lange, bratte bakken som hun går opp og ned hver eneste dag.

Det er jo en grunn til at engelske langrennsløpere bor i Norge og lærer seg norsk.

– Jeg vet om en som har stått ned bakken her på rulleski. Så gal er ikke jeg, altså. Det er altfor farlig. Siden hun var 7 år har Lisa vært aktiv i Hommelvik skiklubb. Hun har prøvd andre fritidsaktiviteter også, men det er ski hun har trivdes best med. Nå er hun 13, og det begynner å dra seg til. Treninger to ganger i uka med klubben, pluss egentrening og konkurranser i vintersesongen.

Lisa Grøtte Renå

Alder: 13

Fra: Hommelvik

Aktuell: Lisa håper på en god skisesong neste år og drømmer om å bli best i verden.

Mange ettermiddager i lysløypa like ved der hun bor. Og sist vinter, da det var så håpløst lite snø; mange bilturer med pappa til kunstsnøløypa på Selbuskogen. Om sommeren er det rulleski, løping og litt friidrett. Det har blitt mer krevende i konkurranser også, hun merket det forrige sesong. Men det er så mye som spiller inn. Kanskje har noen vokst mer enn henne siden i fjor? Lisa ser at noen klubber også begynner å fokusere mer på smøring – til og med pulver – og proffere skiutstyr. I hennes klubb er de mer moderate. Heldigvis. Resultatene er dessuten ikke det viktigste. Hvis det går bra i konkurranser er det selvsagt morsomt.

Hvis det ikke går bra kan det være en motivasjon til å trene er.

LEK OG ALVOR

Lisa har bestemt seg for å satse. Hun forteller at for henne handler det ikke bare om å ha noe å holde på med om ettermiddagene lenger. Men selv om viljen er sterk, er gleden like stor. – Jeg vil bare konsentrere meg ordentlig om treninga og bli skikkelig god. Hommelvik skiklubb har mer enn hundre medlemmer, stødig drift og stort engasjement for små og store. Noen ganger har de egne treningsopplegg for jentene for å motivere flere til å holde på lenger. – Da får jeg trene sammen med de som er litt eldre – det liker jeg, sier Lisa. Hun forteller om ei samling der en av trenerne var ei som hadde blitt juniorverdensmester.

Har du mange venner i klubben? – Ja, en del. Det betyr mye for motivasjonen å ha en stor klubb med et godt miljø, og eldre medlemmer som støtter meg når jeg sier at jeg vil fortsette. Det er mye lettere også enn å holde på for seg selv. Ei jeg konkurrerer mot er den eneste fra sin klubb. Jeg er glad for at vi er flere. Har du hatt lyst til å slutte noen gang? – Det var en periode for noen år siden at jeg hadde litt lyst til å slutte. Jeg syntes ikke jeg fikk det til ordentlig og gikk ikke så fort som jeg ville. Men så gikk det bedre igjen. Tenker du at det er andre ting du ikke får gjort fordi du bruker så mye tid på skitrening? – Nei, ikke egentlig.

Søk støtte

Gode idrettsmiljøer gir grunnlag for gode prestasjoner både i topp og breddeidrett. Det er en glede for oss å bidra til at Hommelvik Ski kan fortsette å utvikle talenter og skape gode opplevelser for et stort antall barn og unge.

 

Du kan også søke støtte for ditt lag eller forening hos SpareBank 1 SMN.

BEST I VERDEN

Hva drømmer en 13-åring fra Hommelvik om? Lisa drømmer om å bli best i verden – selvfølgelig gjør hun det! – Men hvis jeg ikke lykkes som skiløper vil jeg kanskje bli fotograf eller journalist. Tror du at du kommer til å bo her når du blir voksen?  – Nei. Hvis jeg blir skiløper vil jeg bo i Trondheim eller i Holmenkollen, der Marit Bjørgen bor. Hvis ikke vil jeg kanskje bo i London. Det er fint i London.

Men ikke for en skiløper? – Nei. Det er jo en grunn til at engelske langrennsløpere bor i Norge og lærer seg norsk. Lisa synes det er inspirerende at mange av verdens beste langrennsutøvere kommer fra hennes egen region. Noen av dem har hun møtt ansikt til ansikt, som Niklas Dyrhaug og Petter Northug. Marit Bjørgen har hun også møtt – samme dag som Lisa selv hadde gått et bra renn og kommet på andreplass. Det var en fin dag. Men den største stjerna for henne er likevel Therese Johaug. Hvorfor liker du henne så godt? – Fordi hun har vist sånn framgang! Hun jobbet hardt og forbedret resultatene sine fra en sesong til den neste. Jeg blir inspirert av sånt. Så jeg ser på treningsvideoer med henne på YouTube. Hun har skikkelig gode styrketreningstips!

Hva tenker du på når du er ute og trener?

– Jeg vet ikke helt. Jeg tenker vel på det som foregår ellers i livet. Men jeg blir mer anspent på renn, da kan jeg bli stressa. Mental trening er viktig når du går på ski, fordi du må være så veldig fokusert hele tiden. Jeg sliter litt med at jeg ikke greier å gå så fort som jeg egentlig kan når jeg konkurrerer. Så det er noe jeg trener på. Hvordan trener du på det? – Jeg prøver å overbevise meg selv om at det ikke er konkurranse, at jeg bare er ute og går på ski, liksom. Hva er det beste som kan skje deg neste sesong? – Det beste som kan skje er at jeg kommer blant de fem beste sammenlagt i ST-cupen neste vinter, svarer hun kontant. Et konkret mål på veien mot en stor drøm.