Alle har råd til å spare – også du

Publisert: 20/03/2014 | Kategori: Sparing

Som ung – enten du er student eller i etableringsfasen – er det ofte vanskelig å spare. Men det er nettopp når økonomien er trang at sparing er viktig.

Det er mulig for deg å spare selv når inntektene er beskjedne og regningene er mange. Det handler om å prioritere, og om å spare så smart som mulig. De aller fleste har nemlig anledning til å spare, det gjelder bare å gjøre det på den riktige måten.

Hvor kan du knipe inn?

For å finne ut hvor mye du har råd til å spare bør du lage en oversikt over inntektene og utgiftene dine. Noen regninger kommer fast hver måned, mens andre bare kommer en eller to ganger i året. Eksempler på dette er TV-lisensen og årsavgiften som kommer til samme tid hvert år, og som for mange likevel er et stort sjokk hver gang.

Du må også få med alle de andre utgiftene du har til mat, klær og andre ting. Er du i tvil om hvor mye du må regne med i utgifter kan du sjekke ut referansebudsjettet til Statens Institutt for Forbruksforskning.

Du ser kanskje at du bruker penger på mye som er unødvendig, eller som du fint kan klare deg uten? Når du kutter ned på disse utgiftene vil du se at det er rom for sparing i din økonomi også.

Spar uten at du tenker over det

Et godt råd er å sette av penger til sparing hver måned på samme måte som til andre faste utgifter. Overfører du sparebeløpet til sparekontoen med et fast trekk på lønningsdagen, vil du knapt merke det. Og når sparingen skjer automatisk, slipper du å tenke på den.

Sparekonto med bonus
  • God rente på alle sparepengene dine.
  • Bonusrente på 1,5% ekstra hvis du lar pengene stå urørt i ett år.
  • Velg mellom flere sparemetoder
  • Ingen bindingstid eller regler for uttak

Les mer om sparekonto med bonus

Fast sparing ordner du enkelt i nettbanken. Lag en overføring mellom egne kontoer og skriv inn beløp, dato og hvilke kontoer beløpet skal overføres fra og til. Før du godkjenner angir du at overføringen skal skje fast hver måned. Dermed er du i gang med fast sparing!

Gi kontoene dine navn

Har du tenkt på at du kan ha ulike sparekontoer for ulike formål? Da kan du spare litt på hver konto hver måned. Det er en smart måte å spare på. I nettbanken kan du selv opprette nye sparekontoer og gi dem valgfrie og personlige navn, som ”Feriekonto”, ”Bufferkonto”, “Bryllup”, ”Ny bil”, ”Barna” og så videre.

Et godt tips til slutt: Ikke spar mer enn at du klarer å la være å røre pengene. Setter du av for mye, kan det bli en dårlig vane å gå til sparekontoen og ”låne” litt hver måned. Sparer du et beløp du vet at du kan avse vil du oppleve at sparekontoen vokser jevnt og trutt hver måned.

Er det fremdeles vanskelig å spare? Da bør du se filmen som ligger under her. Der kommer forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen, med enda flere tips. Hvis du har sett Luksusfellen kjenner du ham garantert igjen.