Lønner det seg å spare eller nedbetale gjeld?

Publisert: 20/03/2014 | Kategori: Sparing

Er det lurt å spare med bindingstid, eller bør sparepengene være tilgjengelige slik at du lett kan ta de ut hvis noe uforutsett skjer? Er det smart å spare i bank eller aksjefond? Eller betyr det ikke så mye hva du gjør fordi du allikevel ikke har penger til overs som du kan spare?

Dette er dagligdagse tanker og spørsmål som du og mange andre har om privatøkonomien. Tar du feil valg kan du fort havne i sparefella. Og der kan du risikere å bli sittende fast.

Hvordan unngå sparefellene?

Her kan du sjekke om en eller flere av de fire vanligste fellene gjelder for deg, og ekspertene våre forteller deg hvordan du enkelt kan unngå dem.

Sparefelle 1: Sparer til pensjon når du har mange og dyre lån, og/eller høyt boliglån

Har du mye gjeld? Enten et høyt boliglån, flere mindre lån eller kredittkortgjeld? Da vil det mest lønnsomme for deg være å betale ned på gjelden. Nedbetaling av gjeld er god sparing – avkastningen her vil være den renten du ellers måtte betalt på lånet.

Råd til sparefelle 1: Nedbetal dyr gjeld og få boliglånet ned til et komfortabelt nivå. Deretter begynner du å spare til pensjon, og da gjerne i fond, slik at du får en forventet avkasting som er høyere enn renten på boliglånet ditt.

Sparekonto med bonus
  • God rente på alle sparepengene dine.
  • Bonusrente på 1,5% ekstra hvis du lar pengene stå urørt i ett år.
  • Velg mellom flere sparemetoder
  • Ingen bindingstid eller regler for uttak

Les mer om sparekonto med bonus

Sparefelle 2: Sparer når du har penger til overs

Når du har penger til overs på konto er det lett å slå til på et godt kjøp på tilbud, eller unne seg litt ekstra til helgen. Du har kanskje opplevd at pengene du trodde du skulle ha til overs til sparing i slutten av måneden ikke er der når neste lønn kommer? Og så ble det ikke noe av sparingen denne måneden heller.

Råd til sparefelle 2: Spar et fast beløp hver måned som trekkes fra lønnskontoen med en gang lønnen blir utbetalt. Da vil du oppleve at det blir noe av sparingen. Det kan til og med være at du ikke merker trekket og at du synes du har like mye penger som før.

Sparefelle 3: Sparer, men blir ofte fristet til å bruke sparepengene

Når sparekontoen har vokst etter at du har spinket og spart i mange måneder er det herlig å føle seg rik når tallene lyser mot deg i nettbanken. Da er det ofte lett å belønne seg selv med å begynne å bruke av pengene og unne seg litt ekstra – fordi du “fortjener” det.

Råd til Sparefelle 3: Sett deg et konkret mål for sparingen. Da blir det ikke like fristende å begynne å bruke av pengene til andre ting. Målene kan være pensjon, ferie, hytte, eller konfirmasjons- og bryllupskonto for barna.

Sparefelle 4: Sparer i boligen ved å nedbetale gjeld

I Norge er det mange som har mye av sparingen plassert i boligen, og dette er og har vært smart for de fleste. Men det er ikke risikofritt. Det man ikke tenker på er risikoen man tar med å plassere alle sparepengene i egen bolig. Verdien av boligen og dermed sparingen i den vil da følge markedet som kan gå både opp og ned. Ulempen med å ha mye av formuen i egen bolig er at du mister likviditet fordi pengene er bundet i boligen du bor i.

Råd til sparefelle 4: Spre sparingen på flere typer sparing, som for eksempel egen bolig, høyrentekonto, aksjefond og rentefond. Da er du bedre rustet når bolig- eller aksjemarkedet går nedover, og du kan få med deg oppturen når disse markedene går opp igjen. Rente- og banksparing gir lavere risiko enn bolig- og aksjemarkedet, og gir deg trygghet i sparingen.

Har du gått i sparefella? Gjør noe med det i dag – det er aldri for sent å begynne å spare smart. Lykke til!

I filmen under forteller forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen, som er kjent fra Luksusfellen om flere måter du kan unngå sparefellene på.