Sparetips til din egen bolig

Publisert: 27/02/2014 | Kategori: Sparing

Hvis du jobber ved siden av skole, eller er i jobb, er det enkelt å spare opp egenkapital på noen få år. Det handler bare om å gjøre noen smarte sparegrep.

Det er mange måter å spare på, men hvilken metode passer best for deg? Her får du sparetipsene som kan hjelpe deg inn på boligmarkedet.

Vær litt streng noen år

Det trenger ikke ta kjempelang tid heller. Se for deg at du er litt streng mot deg selv i fire år. Årene går utrolig fort – bare tenk på hvor raskt ungdomsskolen eller videregående gikk.

Sett at du sparer 2000 kroner i måneden i de fire årene. Da får du rundt 100 000 i egenkapital. 100 000 på bare fire år! Det er et stort beløp.

For mange er 100 000 kroner nok til å få lån og komme inn på boligmarkedet. Kanskje denne egenkapitalen er nok til at du kan kjøpe din egen leilighet, eller sammen med kjæresten din eller en venn?

Sparing med BSU-konto

Er du under 34 år bør du helt klart benytte Boligsparing for ungdom, eller BSU som det kalles. Med en BSU-konto kan du spare opp til 25 000 kroner i året og inntil 200 000 kroner totalt. Og du får landets beste rente.

Bankene tilbyr litt forskjellige renter. Noen gir høy rente til å begynne med og lavere etter hvert, mens andre gir jevnt over høy rente. Undersøk med banken din og sjekk litt rundt. Du vil uansett aldri oppnå samme høye rente på andre sparekontoer.

Sparekonto med bonus
  • God rente på alle sparepengene dine.
  • Bonusrente på 1,5% ekstra hvis du lar pengene stå urørt i ett år.
  • Velg mellom flere sparemetoder
  • Ingen bindingstid eller regler for uttak

Les mer om sparekonto med bonus

Hvis du jobber får du også skattefradrag når du har penger på en BSU-konto. Har du maks sparesum, får du hele 5000 kroner i skattefradrag. Du slipper altså unna med 5000 mindre i skatt hvert år.

Sparing med høye renter

Det finnes også mange andre gode sparemåter for deg som virkelig vil spare til egen bolig.

SpareBank 1 tilbyr blant annet sparekonto med bonus som nesten gir deg dobbel rente hvis du lar pengene stå urørt i ett år.

Tvungen sparing hver måned

Du kan spare ved å ”tvinge deg selv” til å sette av et fast sparebeløp hver gang du får lønn. Husk at all sparing teller – det er derfor lurt å tenke seg om både en og to ganger. En bytur mindre i måneden kan for eksempel fort utgjøre 1000 kroner.

Smart sparing av det du har til overs på konto

Det finnes også smart sparing der du velger et beløp som skal være igjen på kontoen din på en bestemt dato i måneden. Er det mer på kontoen din den datoen går pengene automatisk inn på sparekontoen.

Langsiktig sparing i aksjefond

Er du ung og har arvet kan du be om hjelp i banken med å plassere pengene i aksjefond. Det er litt risiko med å spare i fond hvis du har tenkt å bruke pengene ganske raskt.

Ser du for deg at pengene kan stå ”inne” i for eksempel fem til ti år kan dette gi deg en god avkastning, eller fortjeneste – som kan være høyere enn den renten du kan få på en sparekonto.

Følger du et av disse tipsene vil du snart se sparepengene din yngle, og du er mange skritt nærmere boligdrømmen din. Lykke til!

Vil du ha flere gode sparetips? Se filmen under med forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen. Ja, det er han fra Luksusfellen.