Vi sparer for trygghet og til ferie

Publisert: 02/04/2014 | Kategori: Sparing

Nordmenns sparing har økt kraftig de siste årene, og bankene opplever en solid innskuddsvekst. Ni av ti nordmenn sparer ved å betale ned gjeld og å sette inn penger på sparekonto. Men hva er det vi sparer til?

Når vi sparer er det mange mål og drømmer som skal oppfylles. I gjennomsnitt har vi mellom to og tre ulike sparemål når vi hver måned legger litt av inntekten til side.

I motsetning til hva mange kanskje tror er hverken ferie, bolig eller ny bil det viktigste vi sparer til. Faktisk er en økonomisk buffer mot uforutsette utgifter det klart mest populære sparemålet i norske hjem.

Forbrukerøkonom Magne Gundersens fem smarte spareråd:
  1. Start sparing tidlig og fyll opp BSU-kontoen først – du får høy rente og stort skattefradrag.
  2. Spar fast og ha et konkret sparemål. Da er det mye lettere å lykkes med sparingen.
  3. Å betale ned gjeld er god sparing. Start med lån med høy rente og jobb deg nedover.
  4. Spar opp en netto månedslønn eller to som buffer mot uforutsette utgifter.
  5. Spre sparingen din, for eksempel i bolig, bank og fond.

En ny forbrukerundersøkelse Respons Analyse* har utført for SpareBank 1 viser at hele 61 prosent av de som sparer, legger litt til side for trangere tider. Det betyr at to millioner av oss jevnlig setter av penger for å få en tryggere hverdag.

Sparing gir økt trygghet

– Sykdom eller arbeidsledighet betyr fort lavere inntekter en periode. Mange er blitt bevisste på å sikre seg og sin familie mot uventede utgifter og økonomisk ruskevær. Penger på bok gir økt trygghet når krisen rammer, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Vi drar stadig oftere til fjernere og mer eksotiske reisemål, og ferie og reiser er det nest mest populære sparemålet. Da er det kanskje ikke så rart at 42 prosent av oss sparer til en ferie, og det er særlig kvinner som er flinke å spare til dette. Halvparten av kvinnene, mot bare en tredel av mennene, oppgir at de sparer til en feriereise.

Boligen er både et sparemål og en sparebøsse for veldig mange, og 40 prosent av oss har bolig og oppussing som sitt sparemål. I tillegg betaler mange større avdrag på lånene sine, og dette regnes også som sparing.

Det er lett å spare

Ifølge Statistisk Sentralbyrå sparte vi hele 118 milliarder kroner i fjor, og det er det høyeste nivået siden 2005. Sparing i bank utgjør omtrent halvparten med 54 milliarder kroner, mens resten i hovedsak er nedbetaling av gjeld.

Nordmenn er et sparende folkeslag. Men jeg er både bekymret og forbauset over at hele en av ti overhodet ikke sparer, fortsetter Gundersen.

Han påpeker at det aldri har vært lettere å spare enn nå som økonomien går godt, folk er i arbeid og renta er lav.

Noen titusener i reserve bør derfor være innenfor rekkevidde for de aller fleste, avslutter Gundersen.

* Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 19. – 26. februar 2014 med et landsrepresentativt utvalg på 1.020 personer over 18 år.

Vil du ha flere gode sparetips fra Luksusfellens egen forbrukerøkonom? Da kan du se på filmen med Magne Gundersen som ligger under her.